Sátorosbánya község

Sátorosbánya község

Sátorosbánya és környéke számos természeti látványosságot és történelmi műemléket kínál a látogatóknak. A túrázók, valamint a kerékpározók is megtalálják a maguknak valót a térségben. A dombvidéket a sűrűn kiépített turistaösvényekről, vagy a kerékpár nyergéből csodálhatják meg az érdeklődők. Sok látogató kedvelt úti célja a közeli Somoskő vára, amelyhez közvetlen a községből tanösvény vezet.

A somoskői vár története

A szlovák-magyar államhatáron, egy vulkáni csúcson áll a somoskői várrom. A várat a Kacsicsok építtették a 13. század végén és a 14. század elején. 1310-ben Csák Máté birtokolta, birtokainak elvesztése után Széchenyi Tamás kezébe került. 1461-ben királyi segítséggel az Országh és a Losonczy család tulajdona lett. 1573-ban a törökök a füleki Ali bég vezetésével elfoglalták a várat, amely 1596-ig a kezükön maradt. A várat és a hozzátartozó uradalmat a 16. század végén Forgách Zsigmond szerezte meg. 1618-ban az országgyűlés a vár megerősítéséről döntött. A Rákóczi-féle szabadságharc leverése után – melynek seregei 1703-ban elfoglalták –, a császári seregek lerombolták. A vár eredeti formája teljes egészében nem ismert. Valószínűleg háromszög alapzatú, bástya nélküli volt, később  keleti részén gótikus kastéllyal és egy bejárati toronnyal bővült. A 16. századi átépítés során kibővítették két ágyútoronnyal, egy körbástyával valamint a vár északi és déli részén található épületekkel. A vár belterét vésett formákkal díszítették. Legfiatalabb része valószínűleg a hatszögletű bástya. Restaurálását a múlt század közepén kezdték el, jelenleg főleg az újjáépített bástyájával tűnik ki.

Somoskő Nemzeti Természeti Rezervátum

A nemzeti természeti rezervátumként minősülő terület 36,62 ha-on helyezkedik el. A Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet, valamint a Novohrad-Nógrád UNESCO Global Geopark része.

A két leglátogatottabb tanösvény a Sátorosbánya mellett kiépített parkolóból indul ki. Az egyik Somoskő várához, a másik a Macskalyuki-kőbányához vezet. Az utóbbi tanösvény útvonalán található egy kilátó is, melyről a somoskői és a salgói vár is megtekinthető. A Somoskőre vezető tanösvény a Krúdy-forrás, a bukovinkai patak tavacskái, a somoskői kőtenger és a bazaltömlés mellett halad. Az 1,6 km-es tanösvény bemutatja a terület fő természeti értékeit, mint a Bukovinka-patak nedvességkedvelő növényzetét és állatvilágát, a várhegy bükkösét és más földtani, történelmi érdekességeit. A 8 megállóval ellátott tanösvény csak gyalogosan látogatható. Szintkülönbsége 106 méter.

A bazaltorgona öt- és hatszögletű oszlopai egy 4 millió éves tűzhányó kráterében jöttek létre a láva felszín alatti lassú lehűlése következtében. Az oszlopos elválás a bazaltra jellemző, sajátosan hajlott formája azonban európai ritkaságnak számít. Feltárását a vár építéséhez használt nyersanyag fejtésének köszönheti. A Macskalyuk tanösvénye bemutatja a terjedelmes medvesi bazalttakaró jellegét és az ország egykor legnagyobb kőbányájának művelését.

A kőtenger a bazalt természetes mállása és a lejtőn való gravitációs lerakódása folytán keletkezett. Jelentős része jégkorszaki eredetű, kisebb hányadát a vár építése során keletkezett építkezési törmelék alkotja. Kedvező életteret biztosít a  hüllőknek. A kőtenger szélein él  a védett erdei sikló.

A vár, valamint a tanösvény egész évben látogatható. A tanösvény a határ szlovák oldalán Sátorosbányából, a határ magyar oldalán pedig Somoskőről közelíthető meg. A látogatás a nyári turistaszezon alatt a következő belépődíjak ellenében lehetséges: gyermekek és nyugdíjasok 0,50 EUR; felnőttek 1,50 EUR. A parkolási díj személyautók számára 1,20 EUR, az autóbuszok számára pedig 2,30 EUR.

© 2018 HG