interreg roll up hun

Today 7

Yesterday 4

Week 28

Month 21

All 5619

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Sátorosbánya község

Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka)

1.1 Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka)

A község a losonci (Lučenec) járás déli részén található, amely Besztercebánya megyéhez tartozik. A Béna-patak felső részénél és a Sátormegi-pataknál helyeszkedik el, a szlovák-magyar államhatár közelében. A település 305 lakost számlál, jelenkori nevén 1959-től szerepel.

Sátorosbánya a 71-es úton érhető el. 1 km-re helyezkedik el a Šiatorská Bukovinka - Somoskőújfalu határátkelőtől, valamint 29 km-re a Losonc (Lučenec) közelében lévő, Zólyomot és Kassát (Zvolen – Košice) összekötő E571 főútvonaltól. A legközelebbi vasútállomás a 3 km-re lévő Somoskőújfaluban (HU) található. 

A községet helyi autóbuszjáratok kötik össze Fülekkel és Losonccal.

A legközelebbi repülőtér a 90 km távolságra lévő Szliácson (Sliač) (SLD) található.  

1.1.1 Szállási lehetőségek

Bukovinka Apartmanház

Cím: Šiatorská Bukovinka 131., 985 58  Radzovce (Ragyolc)
Tel: +421 905 662182, +421 918 435 508 - Ľuptáková Alžbeta
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Web: www.ubytovaniebukovinka.sk

Hotel La Perla, abroncsosi Üdülőközpont

Cím: časť Obručná 627.,  985 58 Radzovce (Ragyolc - Abroncsos)
Tel: +421 908 303 266

Web: https://www.travelguide.sk/svk/ubytovanie/rekreacne-stredisko-obrucna_51285_0_1.html

Privát Ľubica - magánszállás

Cím: Šiatorská Bukovinka 172., 985 58  Radzovce (Ragyolc)

Tel.: +421 905 769 751

Web: https://www.booking.com/hotel/sk/privat-lubica-siatorska-bukovinka.sk.html?fbclid=IwAR33nOVCRaSDegx4_F_5nWmy_zQnzG46Jm9eBlOKEjJNWCY-TNhAJGvSCrE

 

1.1.2 Étkezési lehetőségek

Reštaurácia Na terase – étterem

Cím: Šiatorská Bukovinka 165.
Tel: +421 948 419 924

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Web: https://www.facebook.com/restauracia.naterase

Férőhely: 100 személy, az étteremhez parkoló tartozik

 

Reštaurácia Malý mlyn – étterem

Cím: Šiatorská Bukovinka 68.
Tel: +421 907 668 262, +421 / 47 / 44 91 291
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Web: http://www.restauracia-maly-mlyn.sk/

Férőhely: 70 személy, az étteremhez parkoló tartozik

1.1.3 Látnivalók

1.1.3.1  Tanösvények és turistautak

  1.  Tanösvény a Novohrad–Nógrád UNESCO Globális Geoparkon át 

     Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) – államhatár – Kalonda község

A 24,5 kilométer hosszú, Kalondától Sátorosbányáig vezető határmenti tanösvényt táblarendszer jelöli és pihenőhelyek egészítik ki. Az ösvénynek három, a Mucsényi-barlanghoz, a nagyromhányi homokkőfalhoz és a csákányházi geológiai szelvényhez vezető elágazása van.

Táv: 24,5 km / szintkülönbség: 900 m / nehézségi fokozat: nehéz / zöld jelzés

  1. Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) – Karancs (kilátótorony) turistaösvény

A Karancs a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet legmagasabb hegye. A 20 m magas acél torony panoramatikus kilátást nyújt a szlovák és magyar oldalra egyaránt. Lehetőség nyílik megfigyelni a közelben lévő somoskői és salgói várakat, Losonc és Salgótarján városokat, valamint kedvező időjárási feltételek mellett még a Magas-Tátra csúcsait is. A Karancsra jelölt turistaösvény vezet Sátorosbányából, de a magyar oldalról is elérhető.

Táv: 9 km / szintkülönbség: 640 m / nehézségi fokozat: nehéz / piros jelzés

 

  1.  Macskalyuki-tanösvény

Parkoló – Macskalyuki-kőbánya – Sátormegi-patak

Táv: 2,5 km / szintkülönbség: 100 m (időtartam: 40 perc) / nehézségi fokozat: könnyű / sárga jelzés

  1. Somoskői-tanösvény

Parkoló – tavacskák – Sátormegi-patak – Somoskői-bazaltorgona – Somoskő vára

Táv: 1,8 km / szintkülönbség: 125m (időtartam: 40 perc.) / nehézségi fokozat: könnyű / zöld jelzés

  1. Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) – Somoskő vára – Eresztvény városrész (HU) – Salgó vára (HU)

Táv: 8,5 km / szintkülönbség: 480 m (időtartam: 2:45 óra) / nehézségi fokozat: könnyű / zöld jelzés a somoskői várig, a magyar oldalon piros jelzés

  1. Somoskő vára – Eresztvény városrész (HU) – Salgó vára (HU)

Táv: 4,5km / szintkülönbség: 255m (időtartam: 1:30 óra) / nehézségi fokozat: közepesen nehéz / piros jelzés

Somoskői vár. Fotó Sátorosbányai KH

1.1.3.2 Javasolt biciklitúra-útvonalak a környéken

Sárga jelzésű útvonal (HU): a Sátorosbányától 3 km távolságra lévő Somoskőújfalu vasútállomásánál találjuk a sárga jelzésű kerékpárutat, melynek útvonala a következő: Salgótarján – Szent Imre-hegy – Kercseg-lapos – Somoskőújfalu – Eresztvény városrész – Petőfi-sétány – Medves-fennsík – Rónabánya városrész.

Táv: 20,5 km / nehézségi fokozat: közepesen nehéz

Zöld jelzésű útvonal (HU): Medves-fennsík – Medves Hotel – Salgóbánya városrész – Két-vár-köze pihenő – Tatár-árok – Nyugdíjas-pihenő – Tó-strand – Beszterce lakótelepi elágazó

Táv: 7 km / nehézségi fokozat: közepesen nehéz

1.1.3.3  Nevezetességek és érdekességek

 

Somoskő Nemzeti Természeti Rezervátum

A nemzeti természeti rezervátumként minősülő terület 36,62 ha-on terjeszkedik el. A Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet, valamint a Novohrad-Nógrád UNESCO Global Geopark kiemelt részét képezi.

Az NTR két leglátogatottabb tanösvénye a természetvédelmi terület bejáratánál kezdődik, amely Sátorosbánya község határában épült ki. A fogadóhely része a parkoló, a jegypénztár – ahol belépőjegyet, ajándéktárgyakat és frissítőt lehet vásárolni –, továbbá a játszótér és a kijelölt tűzrakó helyek. A tanösvények egyike Somoskő várához, míg a másik a Macskalyuki-kőbányához vezet. A Somoskői-tanösvény a Krúdy-forrás, a Sátormegi-patak tavacskái, a kőtenger és a bazaltorgona mellett halad el. Az 1,8 km hosszú jelölt útvonal a terület kiemelt természeti értékeit – a Sátormegi-patak nedvességkedvelő növényzetét és állatvilágát, a várhegy öreg bükkösét –, valamint egyéb földtani és történelmi érdekességeit mutatja be. Az információs táblákkal ellátott tanösvény csak gyalogosan járható be. Szintkülönbsége 100 méter.

Somoskői vár

A szlovák-magyar államhatáron, egy vulkáni csúcson áll a somoskői várrom. A várat a Kacsicsok építtették a 13. század végén és a 14. század elején, az itteni bazaltoszlopok felhasználásával. 1310-ben Csák Máté birtokolta, birtokainak elvesztése után Széchenyi Tamás kezébe került. 1461-ben királyi segítséggel az Országh és a Losonczy család tulajdona lett. 1573-ban a törökök a füleki Ali bég vezetésével elfoglalták a várat, amely 1596-ig a kezükön is maradt. A várat és a hozzátartozó uradalmat a 16. század végén Forgách Zsigmond szerezte meg. 1618-ban az országgyűlés elrendelte a vár megerősítését. A Rákóczi-féle szabadságharc leverése után – melynek seregei 1703-ban elfoglalták –, a császári seregek lerombolták. A vár eredeti formája teljes egészében nem ismert. Valószínűleg háromszög alapzatú, bástya nélküli erősség volt, amely később  keleti részén gótikus kastéllyal és egy bejárati toronnyal bővült. A 16. századi átépítés során két ágyútoronnyal, egy körbástyával, valamint a vár északi és déli részén található épületekkel bővítették ki. A vár belterét vésett mintázattal díszítették. Legfiatalabb része valószínűleg a hatszögletű bástya. Restaurálását a múlt század közepén kezdték el, jelenleg főleg az újjáépített bástya kelti fel az ideérkezők figyelmét. A vár egész évben látogatható, viszont a jegypénztár csak áprilistól októberig tart nyitva.

Hrad Šomoška Somoskői vár Šomoška castle Foto HMF FVM 2

Somoskői-bazaltorgona  

A Somoskői-bazaltorgona a Cseres-hegység egyik legérdekesebb képződménye. A 9 m magas bazaltömlés  öt- és hatszögletű oszlopai egy 4 millió éves tűzhányó kráterében jöttek létre a láva felszín alatti lassú lehűlésének következtében. Az oszlopos elválás jellemző a bazaltra, ilyen hajlott formája azonban európai ritkaságnak számít. Feltárását a vár építéséhez használt nyersanyag fejtésének köszönheti a 14. században. A somoskői vulkán egyike azoknak a kitörési központoknak, melyek a belső Nyugati-Kárpátok kérgének elvékonyodása nyomán keletkeztek mintegy 4. millió évvel ezelőtt.

Kamenný vodopád Šomoška Somoskői bazaltömlés Stone Fall of Šomoška Fotó HMF FVM

Macskalyuki-kőbánya

A Macskalyuki kőbányában látható a Medves egykori lávatakarójának legszemléltetőbb feltárása. A terjedelmes lávatakaró 2,6 millió évvel ezelőtt áramlott szét a Medves-magosa tűzhányójából. A 20. század első felében létesített Macskalyuk bányásztelepülés 48 lakóegységből, iskolából, éjjeli szallóhelyekből, irodából, üzletből és két vám- és határőrépületből állt. A település a kőfejtés visszaesésével párhuzamosan szűnt meg. Napjainkra már csak az épületek alapjai és falai maradtak fenn. A kőbányában tanösvény létesült, melynek része a somoskői és a salgói vár „együttesének” pompás látképét nyújtó kilátótorony. 

Sátorosbányai-vízesés

A Sátorosbánya határában található 14 m magas homokkőfal egy vízmosásos árokban jött létre. Az árokban időszakosan végigfolyó vizek koptató hatása alakította ki különböző keménységű kőzetben oly módon, hogy a vizek a hegy belsejéből egyre több homokszemcsét hordanak el, tehát az árok ebben az irányban növekedik. Ez a hátráló erózió, amely az aránylag gyorsan kiemelkedő hegységekre jellemző, a Cseres-hegység legjellegzetesebb példájának tekinthető. A homokkőfal alatt egy üreg található, amelyet a leeső víz örvénye vájt ki. Függőleges falaival igen látványos az időszakos vízesés alatt kialakult mély és szűk árok is.

 

Bővebb információk a www.siatbukovinka.sk honlapon!

 

© 2018 HG
The content of this web page does not necessarily represent the official position of the European Union.