interreg roll up hun

Today 4

Yesterday 4

Week 25

Month 18

All 5616

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Bükki Nemzeti Park

A Bükki nemzeti Park Magyarország legnagyobb hegyvidéki nemzeti parkja, amely az Északi-középhegységben fekszik, Rétság és Tokaj között. Működési területe 884 736 ha, melyen belül 125045 hektár a védett természeti területek kiterjedése (ebből fokozottan védett: 17 844 hektár). 9 tájvédelmi körzetet – Lázbérci Tájvédelmi Körzet (TK), Hollókői TK, Mátrai TK, Borsodi TK, Mezőség TK, Karancs-Medves TK, Kelet-cserháti TK, Kesznyéteni TK, Hevesi Füves Puszták TK, Tarnavidéki TK –, valamint 14 természetvédelmi területet foglal magába. Széles változatosságáról és jelentőségéról tanúskodik a több mint 3000 Ex lege védett természeti terület, az 1246 Ex lege védett természeti érték (barlangok), illetve a Natura 2000, a különleges madárvédelmi és különleges természetmegőrzési területek sokasága is.

 

Fokozottan védett területek

A Bükki Nemzeti Parkon belül vannak kiemelkedő fontosságú, egyedülálló természeti, kultúrtörténeti és tájképi értékeket hordozó területek, amelyek fokozott védelmet élveznek. Ezek közé tartozik a dédesi vár és környéke, a Csondró-völgy és a Látó-kövek,a Garadna-oldal és a Három-kúti-völgy,a lillafüredi Szent István-barlang felszíne,a Szinva-oldal, a Sebes-víz-völgy, Jávorkút környéke, a Nagy-mező, a Balla-vögy és a Csúnya-völgy, valamint az általuk közrefogott terület, a cserépváraljai Kő-völgy, a Hór-völgy, az Ablakos-kő-völgy és a Leány-völgy, a "Kövek" vonulata, a Szalajka-völgy, a felsőtárkányi Vár-hegy, a szarvaskői Vár-hegy és környéke, az Imó-kő. Az 1984-es bővítés után: a Bél-kő délnyugati orma (13,4 hektár).

 

A projekt által érintett helyszín és az annak közelében lévő értékek

Pécs-kő

Salgótarjántól keletre, kb. 1,5 km-re emelkedik az 542 m magas Pécs-kő. A sziklát a Salgótarján – Somlyó-bányatelep – Pécskő-nyereg útvonalon célszerű felkeresni. A Pécs-kő nyeregtől kb. 20 perces sétával juthatunk jelzett úton (sárga sáv) a Pécs-kő csúcsához. A Pécs-kő vulkáni kúpját a pliocén korban (2-3 millió éve) két szakaszú vulkáni működés hozta létre. Már az őskorban megtelepedett itt az ember. A sziklacsúcs környékén 1960-ban végzett ásatások péceli és bronzkori kultúrához tartozó leletanyagot találtak. Pécs-kő várának történetéről okleveles említés nem maradt fenn. Romját elsőként egy 1802-ben készült térkép jelöli. Egy 1906-os várjegyzék már az elpusztult erősségek közé sorolja.

Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet

Nógrád megye északi részén helyezkedik el a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet,

melynek egyik különlegessége, hogy a országhatár túloldalán a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzethez közvetlenül csatlakozik. Két különálló tömb alkotja: nyugati része az andezitvulkánosság révén létrejött Karancs, a keleten fekvő, fiatalabb Medves-vidék pedig bazaltvulkánok működésének nyomait viseli magán.

A Karancs csúcsa, ahol egy kilátó is létesült, a Salgótarján központjából kiinduló sárga turistajelzés mentén érhető el.

Baglyas-kő

Salgótarján belterületén található a helyi védelem alatt álló Baglyas-kő bazaltkúpja,

melynek szomszédságában létesült a Baglyas-kő-vár Természetvédelmi Látogatóközpont,

ami egyben a térségben zajló környezeti nevelés központja is. Színes programkínálattal

várja az óvodás korosztálytól a nyugdíjas látogatókig az érdeklődőket.

Nyitva tartás

március 1-től október 31-ig, keddtől vasárnapig, valamint ünnepnapokon 9.00 - 16.00 óráig;

november 1-től február 28-ig, keddtől vasárnapig, valamint ünnepnapokon 9.00 15.00 óráig.

 

Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület

Az 1944-ben védetté nyilvánított terület földtani örökségünk gyöngyszeme. A nemzetközi szakirodalomban Ősvilági Pompeji-ként emlegetik. Alsó-miocén korú őslénytani értékei a mozaikos felépítésű ősélőhelyet elpusztító, egyben betemetve konzerváló vulkáni katasztrófának köszönhetően válhattak közkincsé. Cápafogas fövenye, gigantikus megkövült fái, szubtrópusi esőerdeje levéllenyomatainak garmadája, őslényei nyomfosszíliái (több, mint 30 gerinces taxon eddig leírt lábnyomával) egyenként is világhírűvé tennék, hát még így, komplexitásában! A terület 1995 óta Európa-diplomás, az összeurópai természeti örökség részét képezi. Miocén parkja a szlovák-magyar Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujaként a geoturizmus fellegvára, hatása a térségre is kisugárzik.

Nyitva tartás

Március 1-től november 17-ig, keddtől vasárnapig, valamint ünnepnapi hétfőkön és egyéb ünnepnapokon 16 óráig.

November 22-től december 15-ig, péntektől vasárnapig (november 22-24, november 29- december 1, december 6-8 és december 13-15), 9- 15 óra között nyitva vagyunk, 

 

Bővebb információk a www.bnpi.hu/ honlapon.

 

Kercseg laposa Gyopár forrás völgye foto FVM

Közép bánya tó foto FVM

Medves fennsík Réti kereszt foto FVM

Salgo vára a Boszorkánykőről foto FVM

Szilvás kő foto Füleki Vármúzeum

© 2018 HG
The content of this web page does not necessarily represent the official position of the European Union.