interreg roll up hun

Today 4

Yesterday 4

Week 25

Month 18

All 5616

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Jelentős eredményeket hozott a váralja régészeti feltárása

Jelentős eredményeket hozott a váralja régészeti feltárása

A napokban zárul a határon átnyúló INTERREG pályázat keretén belül megvalósult három hónapos mentőásatás, melyre a Várfelső és a Bástya utca közötti területen került sor a Füleki Vármúzeum vezetésével. A támogatás segítségével kiépül majd egy új, rendezett parkoló, de önálló épületként funkcionáló, nyilvános illemhely is létesül a várhegy alatti területen. A 17. századi városi erődítés utolsó fennmaradt bástyájában információs pont kap majd helyet.

Városi erődítés és más érdekességek

A Műemlékvédelmi Hivatal által előírt kutatás elsődleges célja az eredeti városfal és az említett bástya kapcsolódási pontjainak dokumentálása, illetve az új illemhely területének átkutatása volt, egészen a tervezett járószint mélységéig. A négy régészeti szelvény feltárása érdekes információkkal szolgált nem csak a városfal építésének különböző fázisairól, de a város 1682-es bevételéről, az azt követő mindennapokról és nem utolsó sorban a város központjának őskori településéről is (rézkor, bronzkor). Nem várt eredmény volt a városfal régebbi, fa-föld szerkezetű fázisának (palánkfal) megtalálása a 17. sz. 1. feléből, melynek északi vonalát pontosan követte az újabb, a 17. sz. 2. feléből származó kőfal. A régészek feltárták egy kamra alapjait is, ahonnan agyagedények, üvegpalackok, textilmaradványok és mezőgazdasági termények (köles, búza, árpa, kukorica) kerültek elő.

Európai jelentőségű felfedezés

A különösen gazdag leletanyag betekintést nyújt nemcsak a város valaha élt lakóinak életébe, de a Füleket leigázó oszmán törökök idegen kultúrájába is. Az érdekes tárgyak közül, melyeket ezüstdinárok, agyagpipák, kályhacsempék, festett kerámia – helyi készítésű edények, de perzsa fajansz is –, fém díszek és ékszerek, díszített csontlapocskák, stb. alkotnak, kitűnik egy európai jelentőségű ritkaság. Ez egy bepecsételt, arab nyelvű (az oszmán török nyelvet török, arab és perzsa szavak alkották) szöveggel díszített agyagkorong töredék, amely a magyarországi párhuzamok alapján (Szekszárd, Dunapataj) síita imapecsétként lett beazonosítva. A tárgy talán egy perzsa származású janicsáré lehetett, de az sem kizárt, hogy más úton került a városba. Az érdekesebb leletek a megfelelő tisztítás és konzerválás után, 2019-ben, egy időszaki kiállításon kerülnek bemutatásra, ezt követően pedig a Füleki Vármúzeum állandó kiállításának részévé válnak majd.

Titton Viktória, a FVM igazgatónője

© 2018 HG
The content of this web page does not necessarily represent the official position of the European Union.